fbpx

Наводнување во различни системи

watering can 624

 

Наводнување

Колку често и колку време да се напојува е добро прашање, но има толку многу варијабли како што се температурата на воздухот, температурата на водата, видот на користениот медиум за растење, видот на растенијата, големината на растенијата, влажноста, итн. итн ... Едноставно, нема вистински точен одговор, освен да се каже дека целта е да се напои доволно долго за да се навлажни корените (и растечката средина), но не толку долго што корените да се задушат од недостаток на воздух / кислород. Исто така, треба да наводнувате доволно често, така што тие никогаш не се исушат. Накратко, на корените им треба доволно влага за да апсорбираат доволно вода за да ги одржат растенијата зелени. На поголемите растенија им треба повеќе влага (бидејќи имаат многу повеќе зеленило за поддршка). Растенијата што растат во суви услови користат повеќе вода отколку оние што растат во влажни услови. Некои растечки медиуми ја држат влагата многу подобро од другите, па затоа не е потребно толку често да се напојува, итн. итн Затоа, само одржувајте ја растечката средина влажна.

 

Нивото на водата во вашиот хидропониски систем 

Нивото на водата во вашиот хидропоничен систем ќе варира во зависност од видот на системот во кој растете, како и видот на растечката средина што ја користите. Типот на средина за одгледување е важен, бидејќи некои ќе ја апсорбираат и задржуваат влагата подобро од другите. Во секој хидропонски систем, целта е да се одржат влажните корени, но не дозволувајте стеблото да остане влажно, така што растението развива гниење на стеблото. 

 

Поплави и дренажни системи (Ebb & Flow) 

 Во поплавен и дренажен систем каде што водата го поплавува садот со растенија подолу, обично сакате нивото на водата да биде околу 5 инчи под врвот на средството за растење кога системот е поплавен. Ако користите медиум како што е рок - вол, кој е лесно заситен, нивото може да биде уште пониско. Во принцип, самиот врв на средството за одгледување треба да биде речиси сув за да се избегне гниење на стеблото, но неколку сантиметри надолу каде што е главната топка на растението, тие треба да бидат влажни. Наводнување: 

-Испитана глина: 4 до 8 пати на ден (на секои 2 до 4 часа) 

-Кокос: 3 до 5 пати на ден (на секои 3 до 5 часа) 

-Rockwool: 1 до 5 пати на ден (еднаш дневно на секои 3 часа) Запомнете дека ова се само упатства - не двоумете се да поплавите и исцедите надвор од овие граници. На пример, ако одгледувате големи растенија во глинени камења во топла, сува атмосфера со силно осветлување и подолг ден, можеби ќе треба да поплавите и исцедите 9, 10, па дури и 15 пати на ден. Можеби ќе ви требаат 1-2 поплави ноќе, ако имате подолг мрачен период во лето. EBB and FLOW radongrow

 

NFT системи

NFT системите обично ослободуваат континуиран тенок слој вода по дното на коритото или цевката. Длабоко само милиметар или два. Но, во зависност од тоа како го поставувате вашиот NFT систем, видот на растенијата и ако користите многу растечка средина, длабочината на водата може да варира. Ако корените можат да извлечат доволно влага за да ја одржат растечката средина малку влажна, добро сте. Меѓутоа, ако растечкиот медиум е заситен, можеби ќе треба да го намалите протокот на вода низ цевката / коритото или да го навалите повеќе за да ја направите водата да тече побрзо. Или дури и направете нешто за да ги спречите корените да го блокираат протокот на вода низ системот. 

0 JHndT1xZficBD4FO

Капка системи 

Длабочината на водата во системот да капе не е навистина проблем, бидејќи водата треба да капе / слезе од врвот на средството за растење до дното на контејнерот за растенијата, а потоа назад кон резервоарот. Значи, кога работи правилно, водата никогаш не се акумулира во контејнерите, водата само го навлажнува растечкиот медиум додека се намалува. Но, во зависност од тоа како го дизајниравте вашиот систем и ако корените почнат да ги затнуваат вашите дренажни канали, може да добиете наплив на вода во дното на садот или дури да се прелеете бидејќи не може правилно да се исцеди. Осигурајте се дека редовно ги проверувате дренажните линии на коренскиот канал. Особено кога ќе станат големи и ќе ги исклучат од струја пред да се акумулираат корените.

- Испитана глина: 4 до 8 пати на ден (на секои 2 до 4 часа)

- Кокос: 3 до 5 пати на ден (на секои 3 до 5 часа) 

- Rockwool: 1 до 5 пати на ден (еднаш дневно на секои 3 часа) 

Drip System

Системи за аквакултура 

Во системите за аквакултура, корените остануваат потопени 24/7, но не сите. Корпите или коцките што ги држат растенијата се закачени над водата. Обично на пловечки сплавови од стиропор или низ дупки во фиксиран капак на контејнерот. Во двата случаи, сакате корпата да биде поставена така што растечкиот медиум апсорбира малку влага, така што останува малку влажна, но не станува заситена. Ако имате доволно воздушни меури, ова треба да биде доволно за да го одржите влажно дното на повеќето типови на медиум за раст, без да ја допирате водата. Подводните корени во системите за аквакултура добиваат кислород од сите воздушни меури од воздушната пумпа и воздушните камења на два начина, така што тие нема да се задушат. Некои од меурчињата од свеж воздух ќе се издигнат низ корените додека не се издигнат до врвот на водата, со што ќе остварат директен контакт со корените онолку колку што прават (колку повеќе, толку подобро). Исто така, кога се креваат воздушни меури, тие носат молекули на кислород директно во самата вода, наречена „растворен кислород“, кои растенијата можат да ги апсорбираат преку корените. 


deep water culture hydroponics system

 

Аеропонски системи

Нивото на водата во аеродромските системи не е навистина валидно. Главно затоа што корените висат во воздухот и всушност никогаш не се потопени. Времето за тоа колку често ги наводнувате корените, така што тие никогаш нема да имаат шанса да се исушат, е важно во аеропонските системи. 

 

Wick системи

Со Wick системите, секогаш сакате фитилот да биде потопен во вода. Водата оди до растенијата преку фитил. Обично некаква ткаенина од филц. Водата никогаш не добива шанса да ја засити растителната средина. Но, нивото на влага во него може да се контролира. Само користење поголем или помал фитил од филц или користење повеќе од еден за да добиете уште повеќе вода за поправање. Во овој тип на систем, важно е да се користи средина која може добро да ја задржи водата, како што е кокос. 

f7c73ccf9e925550c5f9c91b3d026564

Во нашата продавница можеме да ви понудиме неколку различни системи, кои можете да ги најдете овде. Имаме неколку видови пумпи во зависност од тоа колку вода му е потребна на вашиот систем. И последно, но не и најмалку важно - два вида тајмери. Првиот е широко користен во буџетски инсталации и е 24-часовен тајмер со 15-минутни циклуси што можете да го поставите дали ќе работите или не. Вториот е поскап, но имате целосна контрола врз количината на вода што сакате да ја истурите, како и во зависност од тоа дали е ден или ноќ. Можете да го поставите колку долго и многу важно: колку време да наводнувате секој ден. Ако сакате да дознаете повеќе за различните типови на хидропонски системи, можете да ја проверите нашата статија „Видови хидропонски системи”

 4f747f60bb881

Категории

Анкета

КАКВИ ШТЕДЛИВИ/CFL/ЛАМПИ КОРИСТИТЕ?