fbpx

pH и EC - Се што треба да знаете

Што е pH вредноста? 

'Potentia hydrogenii' или рН е логаритамска скала за мерење на киселоста или алкалноста на растворот. Што значи pH вредноста за научниците е слично на толкувањето на градинарот. Меѓутоа, се јавуваат разлики во примената на ова разбирање. Во лабораторија, pH се користи за да се измери односот на негативно и позитивно наелектризирани јони во течност. Додека е во раст, нивото на pH е важно кога станува збор за наводнување и негување на растенијата. Покрај тоа, од суштинско значење е да се следи pH вредноста на медиумот за раст и да се прилагоди по потреба. Скалата на pH варира од 0-14, од киселина во база. PH 7 се смета за неутрална вредност. Исто како и Рихтеровата скала што се користи за мерење земјотреси, pH скалата се множи со секоја точка со фактор 10, т.е. pH 9,0 е десет пати поалкална од 8,0.

ph scale1

Што е EC? 

Оваа кратенка значи електрична спроводливост. За градинарите, а особено за луѓето кои растат хидропоника, мерењето на EC е од суштинско значење за правилна примена на хранливи материи. Во лабораторија, EC го мери електричниот потенцијал на материјалите. Спротивно на тоа, единствениот материјал и течност за која градинарот е заинтересиран е растечката средина и вода. Со негово мерење, можеме да откриеме колку хранливи материи има во растворот, со што не само што ги применуваме оптималните вредности, туку и избегнуваме брави за храна. ѓубриво супстанции.

 

Оптимални вредности 

Оптималната pH вредност и вредностите на EC за растенијата зависат од три фактори - растечката подлога, хранливи материи и вода. За pH на почвата од 6,0-6,5 е совршено. Додека производителите на хидропони и кокоа треба да се стремат кон 5,8 pH вредност или барем да одржуваат pH вредност околу 5,5-6,1. Почвата е повеќе простувачка средина и делува како тампон за коренската зона. Спротивно на тоа, хидрауличните системи се многу помалку простливи и нивото на pH мора да биде совршено во секое време. Совршената вредност на ЕC е различна за секое растение и сорта. Некои видови имаат потреба од обилно хранење, предност е за повисоки вредности на EC од 2,5+, додека други можат да растат околу 1,0. Водата има ЕК вредност 0 и обично е pH неутрална, околу 7,0. Специјализираната почва е обично околу 6,0 pH вредност и хидро глината и перлитните камења се неутрални стерилни медиуми. Хидропониката очигледно бара повеќе дотерување отколку органска обработка со ниско одржување. Коцките од рок-вул треба претходно да се потопат во раствор од 5,8 pH пред да засадите семе или сечи во нив. Скалата подолу дава приближни вредности на EC за 10-неделен животен циклус.

Fig 1

 

Неколку важни точки 

-Искусниот градинар е внимателен при следење на дозите на хранливи материи и ги мери вредностите на pH и EC на секој оброк. Флуктуациите на PH и EC треба да се избегнуваат.

-ПХ вредноста на водата треба да биде константна и ЕК треба постепено да се зголемува, според големината и однесувањето на растенијата. Водата исто така треба да се менува неделно за да се избегне таложење на сол, ова е многу важно за производителите на хидроенергија.

-EC мерењето е најточно читање на хранливи материи во хранливи раствори и медиум за култура.

 

pH и EC метри 


Пълният набор от предлаганите от нас измерватели можете да намерите тук. Ако сте начинаещ или просто не искате да надвишавате бюджетът си то препоръчваме pH и EC тестерите на ADWA. За да си спестите усилията да измервате нивата на pH всеки път то мониторът е направен за вас.

Целиот сет на метри што ги нудиме може да се најде овде. Ако сте почетник или едноставно не сакате да го надминете вашиот буџет, ви ги препорачуваме pH и EC тестерите на ADWA. За да го зачувате напорот за мерење на нивото на pH секој пат, мониторот е направен за вас.


ADWAphВо спротивно, можете да се свртите кон производите на Bluelab. Имаат одлични производи од pH и EC тестери за раствори и почви до монитори.


Bluelab pH 50fdcbed39dd2*** ВАЖНО *** Никогаш не дозволувајте електродата на тестерот да се исуши. Ова не само што го намалува неговиот живот, туку има големи шанси да престане да работи. Секогаш чувајте го во течност за складирање. *** ВАЖНО ***

KCL PRO 300ml 56850c2093103
По неколку намени, тестерите престануваат точно да читаат, затоа се користат алатки за калибрација. Тие се од два вида: Првиот е прашок за еднократна употреба што се раствора во вода. Второто е веќе калибрирано решение кое се продава во шише. Целиот асортиман на производи за калибрација можете да го најдете овде.

ph4 PRO 300ml 4bf6e941e1172

Категории

Анкета

КАКВИ ШТЕДЛИВИ/CFL/ЛАМПИ КОРИСТИТЕ?