fbpx

Како да се засадите успешно расад

 

lettuce seedlings surachet khamsuk ss full width

Во оваа статија ќе ви дадеме начин за нагло и успешно започнување на семето, како и информации за тоа што понатаму. Пред да продолжиме, сакаме да нагласиме дека постојат многу начини за сеење растенија, како и фактот дека тие се разликуваат од растение до растение. Нашиот метод ќе биде релевантен за повеќето видови сезонски растенија и за одгледување во затворен простор и на отворено.

1. За семето


Овде ќе користиме исклучително лесен метод кој има огромни шанси за успех, како и неколку дополнителни карактеристики. Willе користиме производ наречен EazyPlug. Ова се мали коцки направени од целосно природни производи кои ги содржат сите хранливи материи што му се потребни на едно младо растение. Постојат неколку причини за нивно користење:

- Односот на воздух и вода со правилно наводнување е секогаш совршен. На младите растенија им треба кислород за да растат. Многу почетници градинари прават грешка да наводнуваат мали растенија, а потоа да ги задушат или да ги расипат корените, додека со EazyPlug овие шанси се драстично намалени.
- Содржат хранливи материи што им се потребни на младите растенија. Секој елемент што може да му треба на една мала фабрика во првите 2-3 недели е присутен во арсеналот на коцки.
- Тие се распаѓаат со текот на времето. За разлика од коцките Гродан за хидропонски системи, коцките Еази Плуг се распаѓаат со текот на времето, придонесувајќи за поживописна и чиста почва.
- Имаат оптимално ниво на pH и EC за потребите на растенијата.
- Можат да апсорбираат повеќе вода од нормалната почва, што ќе спречи брзо сушење и затоа загубени растенија.
- Забелешка: Не ги хранете коцките со дополнителни хранливи материи во првите 2-3 недели од растот!

plug plants

 

2. Совршена средина за растење


Употребата на размножувач воопшто не е задолжителна. Меѓутоа, ако сакаме да ги зголемиме шансите растението да расте и во исто време да го забрзаме овој процес што е можно повеќе, тогаш употребата на овој производ не е доведена во прашање. Главните причини се следниве:


- Контролирана средина за растење. Во размножувачот имате целосна контрола врз атмосферата или поконкретно - влажност и температура. Оптималните вредности се 65-70% влажност и 20-25С кога светилките се вклучени или 15-20C кога се исклучени.


- Можете да додадете подлога за затоплување. Главната идеја зад тоа е дека на прво место ќе постигнете оптимални температури за развој на растението, што, пак, ќе ве награди со побрз раст и второ, ќе можете да ја подигнете влагата во размножувачот до оптимални нивоа, што ќе се заблагодариш со истото.

 51cc25c918fce

3. Дополнителни производи


Ако веќе сте ги завршиле првите два чекори и поминале 2-3 недели, време е да го посеете растението во средина во која може да расте. Ова вклучува две работи:


- Почвата е исклучително важна. Идеалната почва може да апсорбира многу повеќе вода отколку масовно продаваните почви, полна е со микроби и хранливи материи и последно, но не и најмалку важно, создава услови за премин на воздух. Од growshop-mk.com ги препорачуваме Gold Label Light Mix и Special Mix како една од најдобрите почви во светот и сертификат KIWA што го докажува тоа.

soilmix55

- Стимулаторите на коренот се исклучително популарни меѓу градинарите, како и меѓу главните марки на ѓубрива. CANNA ги има нивните рижотонични, Plagron со нивните моќни корени, HESI- Root Complex, BioBizz-Root Juice, итн. Последните што ќе ги наведеме се нашите омилени и високо препорачани Rootbastic од Atami и Root Stimulator од Advanced Hydroponics of Holland.

Root Stimulator 57332bc23712b

Категории

Анкета

КАКВИ ШТЕДЛИВИ/CFL/ЛАМПИ КОРИСТИТЕ?